Taktična analiza: Atlanta United 2-2 Philadelphia Union

Taktična analiza: Atlanta United 2-2 Philadelphia Union

V nedeljo je bila ekipa Philadelphia Union majica Union oportunistična, saj se je vrnila po zaostanku dveh golov in v Atlanti ukradla rezultat. Če ne bi bilo dveh napak v obrambi Atlante United, bi se Union zlahka vrnil v Chester brez zadetkov.

Jimov taktični je ne sais quoi

Po dobrem razpletu zadnjih nekaj tekem se je Jim Curtin odločil, da bo v nedeljo dal Jacku Elliottu počitek.

“To je eden redkih primerov v moji trenerski karieri, ko res nimam odgovora, zakaj je bil [Elliott] tisti, ki je dobil počitek,” je na vprašanje o tem dejal Curtin. “Eno je morda to, da smo se na tekmi proti Atlanti, ki se nekoliko spremeni v atletski miting, odločili za Damionovo sposobnost, da pogasi nekaj požarov in zmaga v takšnih norih dvobojih … Želim, da so vsi ti fantje na nogah in pripravljeni, ko bodo poklicani.”

Čeprav je Curtin svojo odločitev, da začne z Damionom Loweom, zmanjševal, se je izkazalo, da je bila to prava poteza. Lowe je odigral solidno tekmo, saj je v prvem polčasu skočil na vsak odmor Atlante. Z odličnim predvidevanjem, pripravljenostjo, da vrže svoje telo pred strelce, in svojo krčevito atletsko pripravljenostjo je izničil več priložnosti.

Nesrečno se je zgodilo, da je Loweovo odstranjevanje pristalo na nogi Caleba Wileyja, kar je privedlo do drugega gola Atlante. Sicer pa sta se v težkih razmerah na gostovanju pokazala Loweova značilna hitrost in predznanje, saj je večinoma ohranil čistočo za rezervnega vratarja Semmla.

Uspeh pri postavitvah

Nastavljeni položaji so za Union še naprej situacijsko ugodni. Carranza je bil na začetku drugega polčasa zelo blizu zadetka po kotu, vendar je Brad Guzan poskrbel za rešitev.
Vendar pa je do zadetka, ki je odločil tekmo, prišlo iz drugačnega položaja.

Union morda dolguje svoj uspeh pri izvajanju metov iz igre nekakšnemu strokovnjaku. Thomas Gronnemark, priznani trener in svetovalec za vnose, je v sezoni 2022 trikrat obiskal Philadelphio. Gronnemark je bil pred tem lastnik Guinnessovega svetovnega rekorda za najdaljše zabeleženo vmetavanje (da, to obstaja) in je sodeloval s klubi, kot so Liverpool, Ajax, Toulouse, Brentford, Pachuca in Midtjylland.

Nogometni Dresi Prodajo

Taktična analiza: Atlanta United 2-2 Philadelphia Union

V intervjuju za “Free Kick podcast” s Toddom Lewisom na letošnji konvenciji trenerjev je Gronnemark govoril zlasti o svojem delu z Natom Harrielom, ki je razdaljo meta izboljšal za več kot 7 metrov.

Union je na sedmih letošnjih tekmah MLS dosegel šest zadetkov z meta iz bližine, medtem ko je na sedmih tekmah MLS prejel le enega. Grožnje iz položajev, ko se žoga ne izvaja, bodo ključnega pomena za uspeh v nadaljevanju sezone.

Leva stran ATL proti desni strani Philadelphie

Prvih 60 minut je Atlanti uspelo zatreti nagnjenost Uniona k napadom po desni strani.

To je bilo še posebej očitno na začetku drugega polčasa. Saba Lobžanidze je imel več svobode pri gibanju s svojega položaja na desni strani sredine igrišča v postavitvi 4-2-3-1, s čimer je skupaj s Calebom Wileyjem, Tylerjem Wolffom, Tristanom Muyumbo in Thiagom Almado ustvaril preobremenitve po levi strani.

S temi akcijami je Nathana Harriela in Alejandra Bedoyo na desni strani zaprl in jima ni dal nobene priložnosti za prodor naprej. Glede na to, kako “dominanten je in je bil napad na desni strani”, je to Uniona prisililo v nekaj zelo neprijetnih situacij.

V drugem polčasu je Wiley resnično začel vstopati v igro. Devetnajstletni levi bočni branilec je začel pritiskati visoko, vztrajati pri pritisku in držati Harriela na položajih ter ga prisilil, da je moral zadržati stalen napad Atlante po svoji strani.

Šele v 66. minuti, ko je namesto Martineza v igro vstopil Mikael Uhre, Sullivan pa se je lahko vrnil v vlogo desnega čuvaja mreže, je Unionu uspelo dosledno prodreti po desni strani. Sullivanova sposobnost sprejemanja žoge pod pritiskom je Unionu končno omogočila izhod, ki ga je potreboval, da je levo stran Atlante prisilil k umiku.

S tem so si Filliji privoščili nekaj prostora za dihanje.

Kljub temu je moral Carranza, ki je globoko padel na desni strani, prevzeti posest in tako ustvariti prvi gol Uniona. Carranza je s spretnim gibanjem in pritiskom po izgubi posesti prisilil Mosquero iz Atlante k napačni podaji, ki je pristala pri nogah Uhre, ki je dobro zaključil svojo priložnost.
Z izboljšano Sullivanovo igro v posesti na desni strani sta se Carranza in Gazdag počutila povabljena, da začneta izstopati v desni kanal, kar je Philadelphiji omogočilo številčne udarce v tranziciji. To je razvidno pri pripravi, ki je vodila do morebitnega drugega gola Uhre, ki je bil na koncu razveljavljen zaradi ofsajda.

Ofsajd Uhreja z dvema in pol igralcema manj

Predvsem pa je bil neodločen izid zelo dober rezultat za Union.

Ob tem je bilo rečeno…

Sodniki niso bili odločilni dejavnik na tej tekmi.

Ne glede na to, kako gledate na odločitev o golu Uhreja, ki je bil razveljavljen zaradi ofsajda, je kriviti sodnika ali pomočnika sodnika, da sta odločila tako, kot sta odločila, napačno. Sodnik AR bo vedno imel najboljši zorni kot in Kathryn
Nesbitt je imela očitno prav, ko je dvignila zastavico:
Edini pravi argument, kot je na tiskovni konferenci po tekmi predlagal Jim Curtin, je, da bi morala liga imeti na voljo potrebne kamere, da bi se odločitev izkazala za pravilno.

A žal jih nima.

Glede na te omejitve se ne osredotočajmo na odločitev.Atlanta United majica Sodnik ni odločil o usodi Uniona – na tej tekmi bi lahko Union, natančneje Mikael Uhre, nadzoroval nekatere stvari.

Gazdag je na desni strani prejel podajo od Carranze in napredoval, medtem ko je Mikael Uhre pričakoval, da bo izvedel nizek prekršek. Zato je Uhre menil, da bo najbolje, če bo poskušal premagati svojega igralca, še preden bo Gazdag pokazal kakršne koli znake, da bo izvedel prekršek.

Ko je Uhre ugotovil, da križ ni prišel, je bil že pregloboko – preblizu vratom Atlante. Hitro se je poskušal postaviti na stranski tir, tako da se je pomaknil nazaj proti kazenskemu prostoru. Edina težava je bila v tem, da ga je hrbtna linija ATL aktivno poskušala ujeti v ofsajd, zato so se pametno premaknili kot enota, ko je žogo na vrhu polja odigral Sullivan.

Uhre bi lahko naredil nekaj, kar bi njemu in njegovi ekipi koristilo bolj, in sicer da bi se premaknil bočno proti Sullivanu, namesto da bi stagniral in čakal na Sullivanovo podajo. Če bi se premaknil bočno, tudi z rahlim tekom, da bi ohranil gibanje nog, bi:

ne bi bil nagnjen proti vratom, zaradi česar bi bil njegov okvir ožji, kar bi mu omogočilo, da bi bil manj v ofsajdnem položaju,
bi bil v atletskem položaju za sprejem žoge, obrat in strel,

ali pa bi lahko odprl zadnjo podajo Sullivana do Carranze

Ko je Uhre ugotovil, da prečka ne pride, je bil že pregloboko – preblizu vratom Atlante. Hitro se je skušal postaviti v igro z umikom nazaj proti kazenskemu prostoru. Težava je bila le v tem, da ga je hrbtna linija ATL aktivno poskušala ujeti v ofsajd, zato so bili dovolj pametni, da so se premaknili kot enota, ko je bila žoga odigrana nazaj do Sullivana na vrhu polja.

Uhre bi lahko naredil nekaj, kar bi njemu in njegovi ekipi koristilo bolj, in sicer da bi se premaknil bočno proti Sullivanu, namesto da bi stagniral in čakal na Sullivanovo podajo. Če bi se premaknil bočno, tudi z rahlim tekom, da bi ohranil gibanje nog, bi:

ne bi bil nagnjen proti vratom, zaradi česar bi bil njegov okvir ožji, kar bi mu omogočilo, da bi bil manj v ofsajdnem položaju,
bi bil v atletskem položaju za sprejem žoge, obrat in strel,

ali pa bi lahko odprl zadnjo podajo Sullivana do Carranze


charlottehornetsclub

86 Blog posts

Comments